Pasztellbarokk

Adventi scone + 8 archív édesség a következő hetekre

2022. november 28. - Csigó Zita

Advent első vasárnapjára sütöttem ezeket a csokis, narancsos, mézesfűszeres scone-okat. Alaprecept következik, amit hosszú évek óta használok és variálok, most épp "téliesítettem". Ami még szuper benne, hogy olyan jól passzol hozzá a teljes kiőrlésű liszt - 100%-ban használva is. Mutatom a receptet, plusz válogattam az előző évek adventi, téli édességeiből is.

2022_11_27_043529.JPG

2022_11_27_043528.JPG

Hozzávalók (8 darabhoz): 

25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

1 csapott evőkanál kakaópor 

1 púpozott teáskanál sütőpor 

1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék 

1 teáskanál reszelt narancshéj 

12 dkg vaj 

8 dkg barna cukor(nak megfelelő édesítőszer)

1 db tojás 

 

1 nagy csipet só 

kb. 1,2 dl tej + 1 evőkanál 

kb. 4 dkg étcsokoládé 

A lisztben elkeverjük a kakaóport, a sütőport, a fűszerkeveréket és a narancshéjat, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a sót és apránként a tejet, majd összegyúrjuk. Lisztezett felületen ujjnyi vastag koronggá lapítjuk (ez a süti a galette-hez hasonlóan úgy igazán szép, ha rusztikus, nem kell tökéletesnek lennie), majd 8 cikkre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (ha a tepsin lapítottunk és cikkeztünk, elegendő széthúzni a szeleteket), a tetejüket lekenjük egy kevés tejjel, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek, vízgőz felett megolvaszott étcsokival díszítjük.  

Banános-mogyoróvajas energiagolyók 

2021_10_21_037765_masolata.JPG

Fahéjas-kardamomos csomók

2021_01_14_030421.JPG

Mézesfűszeres palacsinta

2019_12_05_021840.JPG

Gyömbéres-zabkekszes csokiszalámi

2021_12_19_038772a.jpg

Sütőtökös tejberizs

2021_10_17_037642a.jpg

Bejglipuding (ha kirepedt a próbabejgli :) )

2019_12_19_022095_1.JPG

Kekszgyurma sütidíszítéshez

2020_12_05_029406.JPG

Zabpelyhes-almás császármorzsa

2021_09_17_036897_2_masolata.JPG

süti beállítások módosítása