Advent első vasárnapjára sütöttem ezeket a csokis, narancsos, mézesfűszeres scone-okat. Alaprecept következik, amit hosszú évek óta használok és variálok, most épp "téliesítettem". Ami még szuper benne, hogy olyan jól passzol hozzá a teljes kiőrlésű liszt - 100%-ban használva is. Mutatom a receptet, plusz válogattam az előző évek adventi, téli édességeiből is.
Hozzávalók (8 darabhoz):
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csapott evőkanál kakaópor
1 púpozott teáskanál sütőpor
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál reszelt narancshéj
12 dkg vaj
8 dkg barna cukor(nak megfelelő édesítőszer)
1 db tojás
1 nagy csipet só
kb. 1,2 dl tej + 1 evőkanál
kb. 4 dkg étcsokoládé
A lisztben elkeverjük a kakaóport, a sütőport, a fűszerkeveréket és a narancshéjat, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a sót és apránként a tejet, majd összegyúrjuk. Lisztezett felületen ujjnyi vastag koronggá lapítjuk (ez a süti a galette-hez hasonlóan úgy igazán szép, ha rusztikus, nem kell tökéletesnek lennie), majd 8 cikkre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (ha a tepsin lapítottunk és cikkeztünk, elegendő széthúzni a szeleteket), a tetejüket lekenjük egy kevés tejjel, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek, vízgőz felett megolvaszott étcsokival díszítjük.
Banános-mogyoróvajas energiagolyók
Gyömbéres-zabkekszes csokiszalámi
Bejglipuding (ha kirepedt a próbabejgli :) )
Zabpelyhes-almás császármorzsa