Mindig úgy érzem, hogy túl kevés idő telik el karácsony és szilveszter között. Épp csak vége a karácsonynak, aztán egy rövid hét, és máris itt az év utolsó napja. Annyira rövid, hogy lehetetlen annyit posztolni, amennyit szeretnék. :)
Ebben a posztban készültem egy válogatással az előző évek kedvenceiből, amit kiegészítettem egy nagyon egyszerű, jól variálható sajtos keksz recepttel. Elkészíthető csak sima liszttel vagy csak tönkölyliszttel is, sajtból érdemes karakteres ízűt választani hozzá. Mehet a tésztába bors, gyros fűszerkeverék, oregánó, rozmaring, kakukkfű, de akár za'atar is.
Hajdinás-sajtos keksz
Hozzávalók (egy tepsihez, közepes méretű kiszúróformával szaggatva kb. 20-22 darab keksz jön ki belőle):
5 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
5 dkg hajdinaliszt
késhegynyi sütőpor
10 dkg hideg vaj
10 dkg reszelt cheddar sajt (vagy gouda, edami)
fél kávéskanál só
1 db tojássárgája
A kétféle lisztben elkeverjük a sütőport, majd hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott (vagy lereszelt) vajat. Mehet hozzá a reszelt sajt, a só és a tojássárgája is. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, frissentartó fóliába csomagoljuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk vagy derelye/pizzavágóval felvágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 percet sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
És még egy hasonló: Töltött stanglik