Pasztellbarokk

Hajdinás-sajtos keksz és szilveszteri receptválogatás

2022. december 27. - Csigó Zita

Mindig úgy érzem, hogy túl kevés idő telik el karácsony és szilveszter között. Épp csak vége a karácsonynak, aztán egy rövid hét, és máris itt az év utolsó napja. Annyira rövid, hogy lehetetlen annyit posztolni, amennyit szeretnék. :) 

2022_12_27_043981.JPG

Ebben a posztban készültem egy válogatással az előző évek kedvenceiből, amit kiegészítettem egy nagyon egyszerű, jól variálható sajtos keksz recepttel. Elkészíthető csak sima liszttel vagy csak tönkölyliszttel is, sajtból érdemes karakteres ízűt választani hozzá. Mehet a tésztába bors, gyros fűszerkeverék, oregánó, rozmaring, kakukkfű, de akár za'atar is. 

Hajdinás-sajtos keksz 

2022_12_27_043980a.jpg

Hozzávalók (egy tepsihez, közepes méretű kiszúróformával szaggatva kb. 20-22 darab keksz jön ki belőle):

5 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt 

5 dkg hajdinaliszt 

késhegynyi sütőpor 

10 dkg hideg vaj 

10 dkg reszelt cheddar sajt (vagy gouda, edami) 

fél kávéskanál só 

1 db tojássárgája 

A kétféle lisztben elkeverjük a sütőport, majd hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott (vagy lereszelt) vajat. Mehet hozzá a reszelt sajt, a só és a tojássárgája is. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, frissentartó fóliába csomagoljuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. 

A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk vagy derelye/pizzavágóval felvágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 percet sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. 

Sajtos-szezámos rudak

2022_02_26_040017_1.JPG

Tökmagos-túrós pogácsa

2021_03_06_032043_1.JPG

Füstölt sajtos gofri 

2022_03_04_040069_masolata.JPG

Zöldségfasírt mártogatósokkal

2020_12_30_030146_1.JPG

Fetás-paradicsomos stanglik

2021_11_20_038425a.jpg

És még egy hasonló: Töltött stanglik

2019_12_28_022181_2.JPG

 

süti beállítások módosítása