Pókhálós-szörnyecskés brownie halloweenra

Trick or Treat?

2019. október 30. - Csigó Zita

Halloween az egyik legjobb alkalom arra, hogy nekiálljunk mókás ételeket és sütiket gyártani, ezért bele sem megyek abba, hogy a, nem magyar ünnep (valóban), b, majmoljuk az amerikaiakat (és még mi mindenben...), c, nincs hagyománya itthon (tény). Szeretek jópofa sütiket készíteni, és nem utolsósorban ez az egyetlen nap jó arra, hogy kicsit oldja a hosszú hétvége komorabb hangulatát. Aki nem szeretne csontvázakat és sírokat látni az asztalán (megértem), annak szól a következő receptem. Ezek a szörnyecskék egyáltalán nem ijesztőek, ugye? 

2019_10_30_021333.jpg

Tovább

Csirkés-pórés empanada

LEGJAVA Fűszeres Alma Chutneyval és fűszerkeverékkel

Az egyik előző posztomban már sokat írtam a LEGJAVA termékekről, nagyon szeretek velük dolgozni: finomak, egészségesek és az a társadalmi szerepvállalás is példaértékű, amely a céget jellemzi. Most egy olyan receptet mutatok, ami nem csupán irtó finom, hanem praktikus is, hiszen jól szállítható és melegíteni sem kell. Így nyugodtan magatokkal vihetitek kirándulni, munkahelyre vagy suliba. 

2019_10_20_021164.jpg

Tovább

Sütőtökös kuszkuszsaláta

A recept elkészítésében a Russell Hobbs egyik legszebb :) vízforralója segített

A sütőtök nagy túlélő az őszi-téli szezonban, régóta szupersztár, de sosem lett elcsépelt, valamit jól csinál, az biztos. Például rengeteg étel alapja lehet, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, nincs benne sok kalória, ráadásul édes és sós ételekhez egyaránt felhasználhatjuk. Én egy hétig simán elvagyok sütőtökön, annyira változatosan elkészíthető. Ha sós ételekhez készítem, kétféle fűszerezéssel szeretem a legjobban: szójaszósz-gyömbér-csili kombinációval vagy zöldfűszerekkel, például zsályával és rozmaringgal. Most ez utóbbira mutatok egy receptet. 

2019_10_22_021218_2.jpg

Tovább

Serpenyős burgonya birssel, sonkával, kelbimbóval

és sok-sok mikrozölddel / gluténmentes recept

A legutóbbi Kiskertpiacon végre vettem egy nagy-nagy csomag mikrozöldet a Mikrozöldben makroíztől, valahogy ősszel annyira kellenek a friss ízek. A mikrozöldeket azért szeretem nagyon, mert amellett, hogy rendkívül egészségesek, a fenti szlogen egyáltalán nem túlzás, valóságos ízbombák, szuperül feldobják a szendvicseket, salátákat (édesburgonyával és sütőtökkel, illetve céklával mindenképpen próbáljátok ki), de persze krémlevesek tetejére is szórhatjátok, sőt például olyan serpenyős ételekbe is tehetitek, mint az alábbi. 

2019_10_14_020953.jpg

Tovább

Egyél helyit, főzz helyivel! Mutatom az első LEGJAVA receptjeim

Ezt a menüt készítettem el az OMÉK-on a LEGJAVA standjánál

Egy közös munka első állomásaként tegnap az OMÉK-on, a LEGJAVA standjánál főztem egy jó kis őszies, csupa íz, csupa szín menüt a Szövetkezet finomságaival a főszerepben. És persze nem csak főztem, gasztrofotóztunk is, itt köszönöm mindenkinek, aki kilátogatott a kiállításra. A LEGJAVA megkeresése az egyik legfontosabb őszi projektem, mondom is, hogy miért: az egyrészt azért, mert valamennyi termékük finom, egészséges és minőségi, a másik ok pedig az a példaértékű társadalmi szerepvállalás, amely a Homokhátság Szíve Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezetet jellemzi.

2019_09_26_020657a.jpg

Tovább

10 kis morzsa a Morzsapartyról

... azaz így készült az új szakácskönyvem

Az egyik legjobb dolog a világon szakácskönyvet írni, a Morzsaparty születésének minden percét élveztem, igen, még a végeláthatatlan gépelést, újraolvasást is, nem csak a főzéseket és a fotózásokat. Ezúttal viszont hagyományos így készült poszt helyett inkább kiválasztottam 10 olyan információMORZSÁT, amelyek együtt annyira jól bemutatják, hogy hogyan is készült a könyv. 

desktop110_1.jpg

Tovább

Nyárbúcsú következik: salsiccia három recepttel

... és sok-sok Sirmione fotó

Ma este, futás közben már nagyon éreztem az őszt a levegőben. Mondjuk nincs is ezen mit csodálkozni, szeptember 22-én 8 óra után már nem lehet nyáresti melegre és tücsökciripelésre számítani. Úgyhogy mielőtt belecsapok a sütőtökös, fügés, almás-körtés receptekbe, illetve a Morzsaparty háttérsztorijába, jöjjön még egy nyáridéző poszt az egyik olasz kedvencemmel, a salsicciával, illetve még egy kör utazós fotóval. 

2019_08_28_019997_ma_solat.jpg

Tovább

Édesburgonyás-szójaszószos tészta ördögszekér gombával

laktózmentes recept

Ez a recept egy adag fotózásból maradt ördögszekér gombával kezdődött. Nálam gyakran van ilyen, ha az ételbe izgalmas és látványos alapanyag kerül, az általában a fotón külön is megjelenik, dekorációként. Vagyis bőven szokott maradni egy-egy magazinos rovat, poszt vagy egyéb munka elkészítése után nyersanyag a stylingból, ezekből főzök aztán magunknak a következő napokban. 

2019_09_14_020279.jpg

Tovább

Azok a csodás padlizsánkrémek...

Itt az igazi szezon, jöhetnek a variációk! / gluténmentes krémreceptek / laktózmentes krémek és bagett

Annyira finom padlizsánokat lehet kapni a piacon, hogy vétek lenne kihagyni a szezont. Rengeteg kedvenc receptem van, elsőnek jöjjenek a krémek! 4 különböző félét készítettem, sütöttem hozzá házi bagettet (vagy a formája miatt hívhatjuk inkább gyökérkenyérnek), szuper jó így együtt egy kora őszi (még nem plédbe burkolózott) vacsorához a teraszon. 

2019_09_04_020135.jpg

Tovább

Ne maradjon maradék!

Túrós-zabos palacsinta és zablepényes reggeli

Az előző majdnem 3/4 évemet a maradékok társaságában töltöttem, ebben az időszakban írtam, teszteltem és fotóztam a Morzsaparty receptjeit. A maradékok, a pazarlásmentes otthon, a tudatosság kérdése régóta foglalkoztat, ezért ez a könyv igazi szerelem projekt, nagyon-nagyon örülök, hogy megvalósíthattam a Corvina Kiadónál. A könyv szeptemberben jön, és még rengeteget fogok írni róla :), jönnek werkek, így készült posztok, legyen ez a mai amolyan bevezető. Egy gyors és egyszerű receptpárost mutatok (nyugi, ennél összetettebbek is lesznek szép számmal a könyvben), a két étel elkészítéséhez tényleg nem kell semmi különleges hozzávaló, sőt még nagyobb mennyiség sem, azaz jó kis maradékmentő ötletek. 

2019_08_30_020061.jpg

Tovább