Bár már az egyetemet is nagyon-nagyon régen befejeztem, nekem a szeptember "péksütis hónap" marad. Épp ezért péksüti hónapot indítottam a közösségi felületeimen, 10 receptet terveztem és posztoltam a kedvenceink közül, csak olyanokat válogattam össze, amiket gyakran megsütök itthon. Mutatom sorban a posztok receptjeit.

Hozzávalók (2 darabhoz):
1/2 kocka friss élesztő (vagy egy tasak szárított élesztő)
kb. 3 dl langyos víz
kevés cukor
40 dkg sima búzaliszt/kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (növelhető a mennyisége a sima liszt terhére)
4 evőkanál olívaolaj
1 csapott teáskanál só
10 dkg magozott, fekete olajbogyó
5 dkg durvára vágott dió
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos vízben 1 kávéskanál cukorral. A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olívaolajat, a sót, majd apránként belecsorgatunk további annyi langyos vizet, hogy összeálljon a tészta. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Amikor megkelt, belegyúrjuk a feldarabolt olajbogyókat és a durvára aprított diót, letakarjuk, és hagyjuk még egyszer megkelni.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, két részre osztjuk. Egy-egy hosszúkás bagettet formázunk a bucikból, a végeket, illesztéseket eldolgozzuk, és ellentétes irányban néhányat tekerünk rajtuk. Egymástól kellő távolságban sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még 15-20 percet kelesztjük. Ezután a tetejüket lekenjük vízzel, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 22-25 perc alatt készre sütjük.
2. recept: Sajtos stangli
A nagy klasszikus! A tésztájába és a tetejére is szoktam sajtot tenni, a sajtfajtákat egyébként érdemes variálni: edami, gouda, cheddar és füstölt verziók mind szuperek bele.
3. recept: Csokis tekercs
Nálunk édesebb péksütikből kevesebb fogy, illetve fél adagból is kijön 12 tekercs. Az adag persze duplázható! A liszt fele nyugodtan cserélhető teljes kiőrlésű lisztre, jól fog állni a csokinak.
Hozzávalók (12 darabhoz):
A tésztához:
25 dkg búzaliszt
1/2 tasak instant élesztő (vagy 1/4 kocka friss élesztő a tejből 1 dl-rel felfuttatva)
1 evőkanál cukor
1 nagy csipet só
5 dkg vaj
1 db tojássárgája
kb. 1,2-1,3 dl langyos tej
A töltelékhez:
3 dkg vaj
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál cukor
5 dkg étcsokoládé
A kenéshez:
1 db tojássárgája
A lisztet összekeverjük az élesztővel, a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojássárgáját, majd apránként belecsorgatjuk a tejet. Jól összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
Közben a töltelék hozzávalóit egy kis lábasban, alacsony hőmérsékleten egyneművé olvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni, kenhető állagúra sűrűsödni.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és két egyforma méretű bucira osztjuk. Ezeket egy-egy kb. 25 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Az egyik tésztadarabot megkenjük a krémmel, és rátesszük a másikat. Sodrófával óvatosan még rányújtunk egy keveset, majd 12 körcikkre vágjuk. Az így kapott háromszögeket feltekerjük, és a tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól egy kis távolságra. Letakarjuk, hagyjuk még addig kelni őket, amíg bemelegszik a sütő. Ezután megkenjük a tetejük egy kevés vízzel hígított tojássárgájával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.
4. recept: Fetás-paradicsomos stangli
5. recept: Csigák sajtkrémes, aszalt paradicsomos, savanyított jalapeño paprikás töltelékkel
Utóbbit csak érzéssel, ha a csípőset nem szeretitek, helyettesíthetitek pl. fekete olajbogyóval. (Szintén fél adagot szoktam készíteni.)

Hozzávalók (10-12 darabhoz):
25 dkg búzaliszt/kenyérliszt, a fele cserélhető teljes kiőrlésű lisztre
1/2 tasak instant élesztő
1 db tojássárgája
1 bő kávéskanál só
5 dkg olvasztott vaj
kb. 1,2-1,4 dl langyos víz
10 dkg sűrű sajtkrém
2 gerezd fokhagyma
5 dkg aszalt paradicsom
savanyított jalapeño paprika
A lisztben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, az olvasztott vajat és apránként annyi vizet, hogy összeálljon a tészta. Simára dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és pár mm vékony téglalappá nyújtjuk.
A töltelékhez a sajtkrémet összedolgozzuk az áttört fokhagymával és a felaprított aszalt paradicsommal (a legegyszerűbb aprítógépben), és egyenletesen megkenjük vele a tészta felületét. Megszórjuk a lecsöpögtetett, apróra vágott paprikával, feltekerjük (az egyik rövidebb oldaltól indítottam), majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Oldalukra fordítva sütőpapírral bélelt tepsire tesszük egymástól kellő távolságra, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
6. recept: Rusztikus fahéjas-kardamomos csomók
7. recept: Óriás briós/kalács túróval és áfonyalekvárral töltve
8. recept: Villámgyors póréhagymás, olívás, sajtos leveles tészta háromszögek
Hozzávalók (6 darabhoz):
1 csomag hűtött, konyhakész, sütőpapírra feltekert leveles tészta (27 dkg-os kiszerelés)
1 evőkanál olívaolaj
10 dkg póréhagyma
só
10 dkg sűrű krémsajt
5 dkg feta sajt
5 dkg magozott, fekete olajbogyó
1 db tojássárgája
A leveles tésztát kivesszük a hűtőből, 10 percet pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megtisztított, feldarabolt póréhagymát megpároljuk rajta, közben kevés sóval (tényleg kevés, mert a feta is sós) ízesítjük. Félrehúzzuk hűlni. A krémsajtot kikeverjük a villával összetört fetával, a lecsepegtetett, felkarikázott olajbogyókkal és a póréhagymával.
A leveles tésztát kicsomagoljuk, és 6 négyzetre vágjuk. Az egyik oldalukon (átlósan, a széleket üresen hagyva) elosztjuk a tölteléket, majd a töltelék melletti 2-2 szélt megkenjük egy kevés felvert tojássárgájával. Összehajtjuk háromszöggé, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A széleket villával összenyomkodjuk, a háromszögek tetejét lekenjük a tojássárgájával (a ragasztásból megmaradt tojássárgáját használjuk pici vízzel felhígítva), és megszurkáljuk villával. 190-200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc kell nekik.
9. recept: Burgonyás-rozsos zsemle
(Szintén fél adag.)
Hozzávalók (4 darabhoz):
25 dkg liszt az alábbi felosztásban: 15 dkg kenyérliszt és 5-5 dkg világos és teljes kiőrlésű rozsliszt
1/2 tasak instant élesztő
10 dkg főtt, kihűlt, áttört burgonya
4 evőkanál olívaolaj
1 csapott teáskanál só
langyos víz
A háromféle lisztet összekeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk az áttört burgonyát, az olívaolajat és a sót, öntünk hozzá kb. 1 dl langyos vizet, és elkezdjük összegyúrni. Közben apránként még annyi vizet adunk hozzá, amennyivel összeáll a tészta. Simára dagasztjuk, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni. A megkelt tésztát 4 egyforma részre osztjuk, mindből zsemléket formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarjuk, és hagyjuk még addig kelni, amíg 200°C-ra előmelegszik a sütő. A tetejüket lekenjük vízzel, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
10. recept: Grízes-gyümölcsös leveles táskák
Hozzávalók (6 darabhoz):
3 dl tej
6 dkg búzadara
3 dkg cukor(nak megfelelő tetszőleges édesítő)
kevés vanília tetszőleges formában (cukor, kivonat stb.)
1 db tojás
1 csomag hűtött, konyhakész, sütőpapírra feltekert leveles tészta (27 dkg-os kiszerelés)
kevés áfonya és piros ribizli
A tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot és a vaníliát. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrű tejbegrízt főzünk, miután elkészült, lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni (akár egy éjszakára is mehet a hűtőbe). Amikor folytatjuk a süti elkészítését, robotgéppel fellazítjuk. A tojást szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és a grízhez forgatjuk.
A leveles tésztát kivesszük a hűtőből, 10 percet pihentetjük, majd kicsomagoljuk, és 6 egyforma darabra vágjuk. A darabok egyik oldalán (a széleket üresen hagyva) elosztjuk a tölteléket, a másik oldalon pedig pár irdalást ejtünk (a széleket szintén üresen hagyva). A töltelékre teszünk pár szem megmosott áfonyát vagy ribizlit, és kissé belenyomkodjuk. A töltelék melletti széleket megkenjük egy kevés felvert tojássárgájával. Erre ráhajtuk az irdalt oldalt, és az így kapott táskákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A széleket körben villával összenyomkodjuk, végül a tetejüket lekenjük a tojássárgájával (a ragasztásból megmaradt tojássárgáját használjuk pici vízzel felhígítva). 190-200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percet sütjük.