Csigó Zita gasztroblogja

Szeptemberi péksüti hónap összegző

10 recept: 5 friss + 5 archív

2023. október 01. - Csigó Zita

Bár már az egyetemet is nagyon-nagyon régen befejeztem, nekem a szeptember "péksütis hónap" marad. Épp ezért péksüti hónapot indítottam a közösségi felületeimen, 10 receptet terveztem és posztoltam a kedvenceink közül, csak olyanokat válogattam össze, amiket gyakran megsütök itthon. Mutatom sorban a posztok receptjeit. 

 2023_09_16_000002211a.jpg

1. recept: Olívás-diós bagett

(A receptekben legtöbbször instant/szárított élesztőt használok, ami az első recept mintájára természetesen kiváltható friss élesztővel. Arány: fél kg liszthez 1 tasak instant élesztő vagy fél kocka friss élesztő.)
2023_06_03_000000917.jpg

Hozzávalók (2 darabhoz): 

1/2 kocka friss élesztő (vagy egy tasak szárított élesztő) 

kb. 3 dl langyos víz 

kevés cukor

40 dkg sima búzaliszt/kenyérliszt

10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (növelhető a mennyisége a sima liszt terhére)

4 evőkanál olívaolaj 

1 csapott teáskanál só

10 dkg magozott, fekete olajbogyó 

5 dkg durvára vágott dió 

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos vízben 1 kávéskanál cukorral. A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olívaolajat, a sót, majd apránként belecsorgatunk további annyi langyos vizet, hogy összeálljon a tészta. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Amikor megkelt, belegyúrjuk a feldarabolt olajbogyókat és a durvára aprított diót, letakarjuk, és hagyjuk még egyszer megkelni.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, két részre osztjuk. Egy-egy hosszúkás bagettet formázunk a bucikból, a végeket, illesztéseket eldolgozzuk, és ellentétes irányban néhányat tekerünk rajtuk. Egymástól kellő távolságban sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még 15-20 percet kelesztjük. Ezután a tetejüket lekenjük vízzel, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 22-25 perc alatt készre sütjük.

 

2. recept: Sajtos stangli 

A nagy klasszikus! A tésztájába és a tetejére is szoktam sajtot tenni, a sajtfajtákat egyébként érdemes variálni: edami, gouda, cheddar és füstölt verziók mind szuperek bele. 

A recept itt található. 

2023_01_02_044002.JPG

 

3. recept: Csokis tekercs 

Nálunk édesebb péksütikből kevesebb fogy, illetve fél adagból is kijön 12 tekercs. Az adag persze duplázható! A liszt fele nyugodtan cserélhető teljes kiőrlésű lisztre, jól fog állni a csokinak. 

2023_09_16_000002211.jpg

Hozzávalók (12 darabhoz):

A tésztához:

25 dkg búzaliszt 
1/2 tasak instant élesztő (vagy 1/4 kocka friss élesztő a tejből 1 dl-rel felfuttatva) 
1 evőkanál cukor
1 nagy csipet só 
5 dkg vaj 
1 db tojássárgája 
kb. 1,2-1,3 dl langyos tej 

A töltelékhez: 

3 dkg vaj 
2 evőkanál kakaópor 
2 evőkanál cukor 
5 dkg étcsokoládé

A kenéshez: 

1 db tojássárgája 

A  lisztet összekeverjük az élesztővel, a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojássárgáját, majd apránként belecsorgatjuk a tejet. Jól összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

Közben a töltelék hozzávalóit egy kis lábasban, alacsony hőmérsékleten egyneművé olvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni, kenhető állagúra sűrűsödni. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és két egyforma méretű bucira osztjuk. Ezeket egy-egy kb. 25 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Az egyik tésztadarabot megkenjük a krémmel, és rátesszük a másikat. Sodrófával óvatosan még rányújtunk egy keveset, majd 12 körcikkre vágjuk. Az így kapott háromszögeket feltekerjük, és a tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól egy kis távolságra. Letakarjuk, hagyjuk még addig kelni őket, amíg bemelegszik a sütő. Ezután megkenjük a tetejük egy kevés vízzel hígított tojássárgájával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. 

 

4. recept: Fetás-paradicsomos stangli

A recept itt található.

2021_11_20_038425.JPG
 

5. recept: Csigák sajtkrémes, aszalt paradicsomos, savanyított jalapeño paprikás töltelékkel

Utóbbit csak érzéssel, ha a csípőset nem szeretitek, helyettesíthetitek pl. fekete olajbogyóval. (Szintén fél adagot szoktam készíteni.)

2023_02_25_044484a.jpg

Hozzávalók (10-12 darabhoz): 

25 dkg búzaliszt/kenyérliszt, a fele cserélhető teljes kiőrlésű lisztre 
1/2 tasak instant élesztő 
1 db tojássárgája 
1 bő kávéskanál só
5 dkg olvasztott vaj 
kb. 1,2-1,4 dl langyos víz 
10 dkg sűrű sajtkrém 
2 gerezd fokhagyma 
5 dkg aszalt paradicsom
savanyított jalapeño paprika

A lisztben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, az olvasztott vajat és apránként annyi vizet, hogy összeálljon a tészta. Simára dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és pár mm vékony téglalappá nyújtjuk.

A töltelékhez a sajtkrémet összedolgozzuk az áttört fokhagymával és a felaprított aszalt paradicsommal (a legegyszerűbb aprítógépben), és egyenletesen megkenjük vele a tészta felületét. Megszórjuk a lecsöpögtetett, apróra vágott paprikával, feltekerjük (az egyik rövidebb oldaltól indítottam), majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Oldalukra fordítva sütőpapírral bélelt tepsire tesszük egymástól kellő távolságra, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. 

 

6. recept: Rusztikus fahéjas-kardamomos csomók 

A recept itt található. 

2021_01_14_030417.JPG

 

7. recept: Óriás briós/kalács túróval és áfonyalekvárral töltve 

A recept itt található. 

2020_08_20_026922_1.JPG

 

8. recept: Villámgyors póréhagymás, olívás, sajtos leveles tészta háromszögek

2023_09_27_000002276.jpg

Hozzávalók (6 darabhoz): 

1 csomag hűtött, konyhakész, sütőpapírra feltekert leveles tészta (27 dkg-os kiszerelés) 
1 evőkanál olívaolaj 
10 dkg póréhagyma 
só 
10 dkg sűrű krémsajt 
5 dkg feta sajt 
5 dkg magozott, fekete olajbogyó 
1 db tojássárgája 

A leveles tésztát kivesszük a hűtőből, 10 percet pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megtisztított, feldarabolt póréhagymát megpároljuk rajta, közben kevés sóval (tényleg kevés, mert a feta is sós) ízesítjük. Félrehúzzuk hűlni. A krémsajtot kikeverjük a villával összetört fetával, a lecsepegtetett, felkarikázott olajbogyókkal és a póréhagymával. 

A leveles tésztát kicsomagoljuk, és 6 négyzetre vágjuk. Az egyik oldalukon (átlósan, a széleket üresen hagyva) elosztjuk a tölteléket, majd a töltelék melletti 2-2 szélt megkenjük egy kevés felvert tojássárgájával. Összehajtjuk háromszöggé, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A széleket villával összenyomkodjuk, a háromszögek tetejét lekenjük a tojássárgájával (a ragasztásból megmaradt tojássárgáját használjuk pici vízzel felhígítva), és megszurkáljuk villával. 190-200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc kell nekik. 

 

9. recept: Burgonyás-rozsos zsemle 

(Szintén fél adag.) 

2023_09_23_000002247.jpg

 

Hozzávalók (4 darabhoz): 

25 dkg liszt az alábbi felosztásban: 15 dkg kenyérliszt és 5-5 dkg világos és teljes kiőrlésű rozsliszt 

1/2 tasak instant élesztő 

10 dkg főtt, kihűlt, áttört burgonya 

4 evőkanál olívaolaj 

1 csapott teáskanál só 

langyos víz 

A háromféle lisztet összekeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk az áttört burgonyát, az olívaolajat és a sót, öntünk hozzá kb. 1 dl langyos vizet, és elkezdjük összegyúrni. Közben apránként még annyi vizet adunk hozzá, amennyivel összeáll a tészta. Simára dagasztjuk, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni. A megkelt tésztát 4 egyforma részre osztjuk, mindből zsemléket formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarjuk, és hagyjuk még addig kelni, amíg 200°C-ra előmelegszik a sütő. A tetejüket lekenjük vízzel, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

10. recept: Grízes-gyümölcsös leveles táskák 

2023_10_01_000002347.jpg

Hozzávalók (6 darabhoz):

3 dl tej

6 dkg búzadara

3 dkg cukor(nak megfelelő tetszőleges édesítő)

kevés vanília tetszőleges formában (cukor, kivonat stb.)

1 db tojás

1 csomag hűtött, konyhakész, sütőpapírra feltekert leveles tészta (27 dkg-os kiszerelés)

kevés áfonya és piros ribizli

A tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot és a vaníliát. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrű tejbegrízt főzünk, miután elkészült, lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni (akár egy éjszakára is mehet a hűtőbe). Amikor folytatjuk a süti elkészítését, robotgéppel fellazítjuk. A tojást szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és a grízhez forgatjuk.


A leveles tésztát kivesszük a hűtőből, 10 percet pihentetjük, majd kicsomagoljuk, és 6 egyforma darabra vágjuk. A darabok egyik oldalán (a széleket üresen hagyva) elosztjuk a tölteléket, a másik oldalon pedig pár irdalást ejtünk (a széleket szintén üresen hagyva). A töltelékre teszünk pár szem megmosott áfonyát vagy ribizlit, és kissé belenyomkodjuk. A töltelék melletti széleket megkenjük egy kevés felvert tojássárgájával. Erre ráhajtuk az irdalt oldalt, és az így kapott táskákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A széleket körben villával összenyomkodjuk, végül a tetejüket lekenjük a tojássárgájával (a ragasztásból megmaradt tojássárgáját használjuk pici vízzel felhígítva). 190-200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percet sütjük. 

süti beállítások módosítása