Pasztellbarokk

Gombás-spárgás langyos saláta

ChefGomba gombával készítve

2022. május 22. - Csigó Zita

Langyos vagy meleg salátákat tavasszal és ősszel készítek a leggyakrabban. Tudom, sokatokban felmerülhet, hogy miért nem köretnek hívom ezeket. A határt ott szoktam meghúzni, hogy legfeljebb kenyeret, bagettet tálalok melléjük (tehát nem egy főételt egészítenek ki), teljesek, komplexek. Akár előételnek is nevezhetném őket, de higgyétek el, egy szimpla hétköznap én sem főzök többfogásos menüket, ezért maradok a saláta kifejezésnél. 

2022_05_20_041007.JPG

Tovább

Spárgás-ricottás leveles pite

Sok-sok parmezánnal!

Annyira jó érzés a tudat, hogy még csak éppen most kezdődik majd a nyár, nem késtünk le semmiről. Nekem ez az abszolút kedvenc évszakom, igyekszem kimaxolni. Holnap indítjuk a grillszezont a teraszon, amire ezt a pitét is el fogom készíteni. Spárga + eper = tavasz, terasz + grill = nyár, milyen jó, hogy ezen a májusi hétvégén találkozni fognak! 

2022_05_20_041001.JPG

Tovább

Évszakváltás az otthonunkban: új Poster Store poszterekkel frissült a ház

Az utóbbi időszak alaposan megváltoztatta az életünket. Még inkább felértékelődött az otthonunk, hiszen rengetegen átálltak home office-ra, azaz már "nem csak" pihenésre, kikapcsolódásra, feltöltődésre használjuk a házunkat/lakásunkat, hanem munkavégzésre is. Épp ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tárgyakkal vesszük körül magunkat, hogyan rendezzük be a tereket és hogyan díszítjük, dekoráljuk az üres felületeket. A mi otthonunkra is ráfért a tavaszi-nyári megújulás, ezúttal a falak, polcok, kisebb asztalok kerültek fókuszba, amelyeket poszterekkel dobtam fel. Mutatom, milyen posztereket és képkereteket válogattam a Poster Store-tól! 

2022_05_15_040959.JPG

Tovább

Sushi bowl algapehellyel, csípős öntettel

Bowlokat tervezetten és "hirtelen felindulásból" is szoktam készíteni. Utóbbira általában akkor kerül sor, ha többféle zöldségmaradékom keletkezett: feldarabolom őket, majd tálkákba rendezem főtt gabonával vagy álgabonával, hallal vagy tofuval, hüvelyesekkel, magvakkal. Most a hüvelyeseket fehérjedús algapehelyre cseréltem, amit a (szintén fehérjében gazdag) tonhallal együtt az Íztenger webshopból választottam. 

2022_05_18_040981.JPG

Tovább

Vegán babos burrito algás tortillában

... és algás tortilla chipszek salsával, guacamoléval

Mindig is furcsálltam, hogy sokan a partiételeket és a street foodokat egészségtelennek tartják. Pont ezek azok a fogások, amiket bátran tele lehet pakolni friss hozzávalókkal, klassz zöldségekkel, tápanyagokban gazdag hüvelyesekkel, sok-sok zöldfűszerrel. Az alábbi recepteket ráadásul még "algásítottam" is, az Íztenger webshopból válogattam össze izgalmas termékeket: algás tortilla lapokat és 3-féle algás tortilla chipszet. 

2022_05_12_040917_1.JPG

Tovább

Paradicsomos-szardellás algatészta

Ha azt mondom, alga, legtöbbeteknek valószínűleg a nori lap fog elsőre beugrani. Általában sushikhoz használjuk, de én például nagyon szeretem levesbe vagy sushi salátába is tenni. Az algák világa azonban ennél jóval színesebb, érdemes próbát tenni más termékekkel is. Az alga tápláló és sokoldalúan felhasználható, nem véletlenül nevezzük szuperélelmiszernek. Kalóriában, szénhidrátban szegény, rostban, jódban, omega-3 zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban és antioxidánsokban viszont gazdag, és igen, lehet belőle akár tészta (sea spagetti, jelen esetben tagliatelle) is! Fontos kihangsúlyozni, hogy az alábbi tészta 100%-ban növényi összetevőkből áll és gluténmentes (valamint tojás-, tej- és szójamentes), így azok számára is szuper tészta-alternatíva lehet, akik gluténmentes étrendet követnek. 

algateszta6.JPG

Tovább

"Fésűkagyló" gomba citromos-paradicsomos spagettivel

ChefGomba gombával készítve

Ez a recept az Ördögszekér gomba steak posztnak/receptnek a folytatása. Ott így kezdtem a bejegyzést: "Az ördögszekér az egyik legkedvesebb gombám. Eszméletlen finom, telt, aromás íze van, akár pici só-bors is elegendő hozzá. Az állaga egyébként még azokat is meggyőzi (legalábbis én ezt tapasztaltam), akik nem hatalmas gombarajongók. Húsos, de nem rágós, ha jól készítitek, szinte vajpuha lesz, viszont nem válik szivacsossá. Szokták "steakként" emlegetni, az állaga sokakat a fésűkagylóra emlékezteti. Ha pedig keresztben szeleteljük fel, még a formája is "fésűkagylós"." Az előző poszt a "steakről" szólt, jöjjön most a fésűkagyló! 

2022_04_27_040753.JPG

Tovább

Húsvéti gombás kalácskoszorú

ChefGomba szárított gombával készítve

Nálunk a húsvéti sós, ízesített kalács idén gombával felturbózott lesz (azért fogalmaztam így, mert készül még egy "sima" és egy csokis babka is). A szárított gomba szuper ízt ad a kalácsnak, nemcsak húsvétra, hanem például egy tavaszi piknikre is elkészíthetitek. 

2022_04_16_040628.JPG

Tovább
süti beállítások módosítása