Nyári szupergyümölcsös pite

2020. június 18. - Csigó Zita

Mielőtt belecsapunk a receptbe, jöjjön pár sor az elmúlt hónapokról, a jelenlegi időszakról és arról, hogy hogyan látom most a vírushelyzetet. Tavasszal több hosszabb távú projekten dolgoztam, illetve az online platformok (teljesen nyilvánvalóan) inkább megerősödtek a karantén ideje alatt. Azt hiszem, ez "mentett meg", le tudtam magam foglalni, néha-gyakran 14-16 óra munkával, annyira sok volt a határidőre elvégzendő munka. A fennmaradó időben pedig futni jártam (persze ezzel most sem hagytam fel), ez is segített, hogy még jobban eltereljem a gondolataimat. Így sem sikerült tökéletesen, a bizonytalanságérzet az egyik legnagyobb ellenségem, szorongással vegyítve szinte lehetetlen fotózni, a gépies feladatok mennek (főzés, receptírás), de a kreatívabb munka már alig-alig. Bízom benne, hogy most már fellélegezhetünk. Én továbbra is nagyon óvatos vagyok, plusz úgy döntöttünk, hogy ezer kompromisszummal a külföldi nyaralás sem lenne most az igazi. Talán ősszel, talán ha már tényleg látni, hogy hosszú távon is csillapodik a járvány (most pl. az ukrajnai hírekre gondolok). 

2020_06_18_025563.JPG

Tovább

Köleses-tonhalas töltött paprika LEGJAVA Csípős Paprikakrémmel

gluténmentes recept

2019 őszén kezdtem el dolgozni a LEGJAVA termékekkel. Azóta nagyot fordult a világ a bordányi Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Üzemével, azaz a termékcsalád gyártójával, hiszen a Hungaricool by Spar innovációs verseny egyik győzteseként 3 LEGJAVA íz is bekerült a Spar kínálatába. A Csípős Paprikakrém, a Borsos-mentás Eperszósz és a Pezsgős Őszibaracklekvár valamennyi INTERSPAR üzletben, valamint a Spar online shopjában is elérhető. Persze a többi termékre is keressetek rá (és rendeljetek belőlük...), a kínálat a LEGJAVA honlapján.

2020_05_27_025374.JPG

Tovább

Joghurtos túrótorta Mixit müzlivel és liofilizált gyümölcsökkel

Kipróbáltam a Mixit termékeit

Ismeritek a Mixitet? Szuper jó koncepció kimeríthetetlen variációs lehetőséggel: több mint 90 különböző alapanyagból és egyéb összetevőből keverhetünk saját ízlésünkre szabott müzlit, kását és egyéb egészséges nassolnivalót. Választhatunk késztermékek közül, illetve szép számmal szerepelnek a palettán gluténmentescukormentes és vegán opciók is. Ha csak egy termékkategóriát emelhetnék ki, akkor azok talán a liofilizált, azaz fagyasztva szárított gyümölcsök lennének: ropogósak, hatalmasak és nagyon-nagyon finomak. Nem utolsó sorban pedig gyönyörűen mutatnak, szuperül lehet velük díszíteni is.

2020_04_25_024843.JPG 

Tovább

Húsvéti répapite

Gluténmentes, laktózmentes recept*

Az ünnepi készülődés más most, mint az előző években. Igaz, hogy a magazinokba írt receptjeimet idén is hetekkel-hónapokkal korábban megcsináltam (a "privát" húsvéti sonkánk szám szerint a negyedik :) ), de a blogra ezúttal semmiféle "last minute" poszt nem került. Egyrészt azért, mert bízom benne, hogy nem rohangáltok folyamatosan, egy-egy alapanyagért boltba, másrészt pedig azért, mert idén szerintem nem kell elkészülnünk. Otthon vagyunk, nem várunk vendégeket és mi sem megyünk sehova (házi finomságokkal felpakolva), így simán lehet az ünnepi kikapcsolódás része a főzés vagy a sütés. Rohanás, kapkodás és az időre elkészülés terhe nélkül. 

2020_04_11_024515.JPG

Tovább

A helyzet új, a húsvét régi (lesz)

Így telnek a napjaim + az előző évek kedvenc (élesztőmentes) húsvéti receptjei

Sokat gondolkoztam, hogy írjak-e (és ha igen, mit) a kialakult járványhelyzetről. Egyszer neki is fogtam, de már az első pár mondat annyira indulatosra sikerült (nem, egyszerűen nem értem az emberek egy részét, a hozzáállásukat, a reakciókat, az értetlenkedéseket), hogy inkább megnyomtam a törlés gombot. Mára, azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy az első sokk ideje elmúlt. Kialakultak az új rutinok, talán már legtöbben nem úgy kezditek a napot (én sem), hogy félálomban a híroldalakat böngészitek a telefonotokról. Minden élethelyzet más és más, univerzális igazságot én sem fogok tudni mondani. Inkább elmesélem röviden, hogy nálam milyen változásokat hozott az új helyzet, mi maradt, mi nem. 

2018_03_31_007158_1.jpg

Tovább

Almás palacsinta

Zabliszttel és teljes kiőrlésű búzaliszttel

Holnap húshagyókedd, a farsangi időszak utolsó napja. Gondolkoztam, hogy fánkot vagy palacsintát készítsek a blogra, ugyanis a palacsinta világnapját is holnap ünnepeljük. Nem véletlenül: a régi időkben ez a nap volt az utolsó lehetőség arra, hogy a böjt előtt felhasználják a háznál fellelhető maradék zsiradékot és tojást. A palacsinta pedig jó maradékmentőnek bizonyult (régi korok morzsapartyja :) ), ebből alakult ki az ünnepnap. Tudjátok, hogy nagy amerikai palacsinta fan vagyok, most viszont szintén a "régi időkbe" nyúltam vissza ezzel a klasszikus recepttel. Annyit variáltam rajta, hogy sima lisztet nem tettem bele, a sűrűbb, almás tésztához kifejezetten jól megy, hogy nem finomított lisztből készül. 

2020_02_24_023242.JPG

Tovább

Helló, Bonduelle Légumio!

Zöldségek és hüvelyesek új formában

Még karácsony előtt landolt az Ízes Élet szerkesztőségében egy nevemre szóló, csinos kis Bonduelle Légumio csomag. Nagyon szeretem kipróbálni azokat az újdonságokat, amelyek passzolnak a könnyű, tudatos (és persze sokszor mentes) konyhához, ezért is vártam annyira, hogy megkóstolhassam a zöldségekből és hüvelyesekből készülő tésztákat. Ja, és a szószok is annyira finomak, mintha nyár közepe lenne, és éppen most szedtem volna hozzájuk a zöldfűszereket. 

2020_01_30_022750.JPG

Tovább

Sütőtökös snack

Morzsapartyztunk a Morzsaparty könyvbemutatón

Január 21-én este szuper jófej közönséggel "morzsapartyztunk" (vagy "Morzsapartyztunk"? :) ) az Óbudai Platán Könyvtárban. Ezekre a beszélgetésekre sosem készülök előre megírt szöveggel, a hely, a közeg és a közönség mindig összerántja a gondolatokat. A Platán zöld könyvtár, ezért a könyv mellett a környezettudatosságról is sok szó esett, úgy elröppent az az 1 óra, hogy észre sem vettem. És annyira szerettem, hogy a közönség soraiban is lelkes maradék-hasznosítók ültek, a végén sok-sok saját ötletet osztottak meg velünk azzal kapcsolatban, hogy ők hogyan tesznek a konyhai pazarlás ellen. 

2020_01_27_022624.JPG

Tovább

Szilveszteri töltött stanglik

teljes kiőrlésű liszttel, túróval és tojáskrémmel

Karácsony és szilveszter között baromi gyorsan telik az idő. Tudom, hogy ilyenkor még javában bejglit esztek, de a blogon nem 31-én kell elkezdeni bulikajákat publikálni. :) Ezért mutatom is az első ötletem: gyors, finom és nyugodtan lehet rögtön dupla adagból készíteni.

2019_12_28_022181.JPG

Tovább