Cookies & cream fagyi

...egy kicsit másképp

2020. augusztus 10. - Csigó Zita

Keksz és fagyi, fagyi és keksz. Csak jók lehetnek együtt, ugye? Ráadásul cukorral sem kell teletömni a fagyialapot, az érett banán eleve szuperül édesít. Szóval cookies & cream, de picit másképp, házi tönkölykeksszel, mézzel és nádcukorral (az édesítőket persze módosíthatjátok is kedvetekre). És még egy dolog: ha betartjátok a 30 percenkénti átkevergetést, fagyigép nélkül is krémesre fagy.

2020_08_09_026786.JPG

Tovább

Sárgabarackos pite kínai ötfűszerrel

A kínai ötfűszer (fahéj, szegfűszeg, szecsuáni bors, csillagánizs és édeskömény keveréke) eszméletlen finom édes gyümölcsökkel kombinálva. Talán inkább hűvösebb időben szokás használni (pl. nekem ez az egyik kedvenc téli receptem), de a nyári gyümölcsökkel (főleg barackfélékkel és szilvával) is annyira jó, hogy kár lenne kihagyni. Ha valaki mégis a klasszikusabb ízekre szavaz, fahéjjal is nyugodtan elkészítheti a pitét, a tésztája szintén kipróbálós szerintem. :)

2020_07_30_026559.JPG

Tovább

Bulgurburger

húsmentes recept

Szerintem azt már tudjátok, hogy nagyon szeretek zöldségekkel főzni. Ajváros receptet tettem fel a blogra idén és korábban is, az egyik legszuperebb nyári "ízesítő". Azért fogalmaztam így, mert ebben a receptben a semlegesebb bulgurnak ad egy olyan pluszt, amelytől simán szintet lép a gabonaburger. Hogy milyen buciba teszitek, az már abszolút rajtatok múlik, én most az ízek mellett a színekre is rámentem, hogy igazi party food legyen a hambikból.

2020_07_23_026372.JPG

Tovább

Kenyér könnyedén: Kovászkával sütöttem

Többször írtam/beszéltem már arról, hogy közel egy éve nevelgetek-etetgetek itthon kovászt. Azelőtt is gyakran sütöttem péksütiket, kenyereket, viszont azóta a magunknak szánt kenyér kizárólag a kovászommal készül. Tényleg más, tényleg jobb, az eltarthatóságáról nem is beszélve. Aztán a tavaszi vírushelyzet mások kedvét is meghozta a kovászkészítéshez, és én is osztogattam az anyakovászból, hogy egyszerűbb legyen a kezdet. Valljuk be, kovászt "tartani" :) életforma, és azt is valljuk be, hogy ehhez nincs mindenkinek türelme. És ahhoz sem, hogy kb. 1,5 napot várjon a kenyerére (előre kell gondolkozni), ugyanis onnantól, hogy előkerül a hűtőből az anyakovász, kb. ennyi idő szükséges a kész kenyérig. Nekem nem vette el a kedvem, de tudom, hogy a normális kerékvágásba visszarendeződés után sokan vannak úgy, hogy tök jó volt kovászolni, de nincs rá idő. Viszont az a jellegzetes kovászos ízvilág és állag de jó lenne. :) Nekik segít Kovászka. És persze nemcsak nekik, hanem azoknak is, akik a kovászuk mellé szeretnének egy gyorsabb alternatívát, hiszen van az úgy, hogy csak 1,5-2 óránk van egy kenyérre vagy egyéb péksütire, nem pedig 1,5 napunk. Mivel a saját kovászom révén van összehasonlítási alapom, kifejezetten kíváncsi voltam arra, hogy "mit tud" Kovászka. 

2020_07_13_026140.JPG

Tovább

Ajvárral sült padlizsán

gluténmentes, laktózmentes recept*

Amíg M. majdmegpusztul a melegtől, nekem továbbra is a nyár a kedvenc évszakom. A maga jó éretelmében vett harsányságával, telítettségével, a rengeteg intenzív színével, ízével, lehetőségével. Sokan tudjátok rólam, hogy bár szívesen fejlesztek és írok húsos recepteket (és nyugi, főzés közben természetesen kóstolom :), máshogy nem is lehet), a privát életemben alig eszem húst. Nem vagyok deklaráltan vegetáriánus, a húsos ételek minimalizálása mögött sem elvi, sem egészségügyi ok/indok nem húzódik. (Vegán egyébként tuti nem tudnék lenni, ahhoz túlságosan szeretem a jóféle kézműves sajtokat.) Vannak húsos kedvenceim, M.-nek gyakran elkészítem ezeket, és néha 1-2 kanállal vagy éppen villával én is beleeszem. Úgy szoktam inkább fogalmazni, hogy nem húsmentesen főzök (magamnak), hanem olyan ételeket készítek, amelyekbe nem kell hús. Egészen más így, nem? 

2020_07_11_026081.JPG

Tovább

Nyári szupergyümölcsös pite

Mielőtt belecsapunk a receptbe, jöjjön pár sor az elmúlt hónapokról, a jelenlegi időszakról és arról, hogy hogyan látom most a vírushelyzetet. Tavasszal több hosszabb távú projekten dolgoztam, illetve az online platformok (teljesen nyilvánvalóan) inkább megerősödtek a karantén ideje alatt. Azt hiszem, ez "mentett meg", le tudtam magam foglalni, néha-gyakran 14-16 óra munkával, annyira sok volt a határidőre elvégzendő munka. A fennmaradó időben pedig futni jártam (persze ezzel most sem hagytam fel), ez is segített, hogy még jobban eltereljem a gondolataimat. Így sem sikerült tökéletesen, a bizonytalanságérzet az egyik legnagyobb ellenségem, szorongással vegyítve szinte lehetetlen fotózni, a gépies feladatok mennek (főzés, receptírás), de a kreatívabb munka már alig-alig. Bízom benne, hogy most már fellélegezhetünk. Én továbbra is nagyon óvatos vagyok, plusz úgy döntöttünk, hogy ezer kompromisszummal a külföldi nyaralás sem lenne most az igazi. Talán ősszel, talán ha már tényleg látni, hogy hosszú távon is csillapodik a járvány (most pl. az ukrajnai hírekre gondolok). 

2020_06_18_025563.JPG

Tovább

Köleses-tonhalas töltött paprika LEGJAVA Csípős Paprikakrémmel

gluténmentes recept

2019 őszén kezdtem el dolgozni a LEGJAVA termékekkel. Azóta nagyot fordult a világ a bordányi Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Üzemével, azaz a termékcsalád gyártójával, hiszen a Hungaricool by Spar innovációs verseny egyik győzteseként 3 LEGJAVA íz is bekerült a Spar kínálatába. A Csípős Paprikakrém, a Borsos-mentás Eperszósz és a Pezsgős Őszibaracklekvár valamennyi INTERSPAR üzletben, valamint a Spar online shopjában is elérhető. Persze a többi termékre is keressetek rá (és rendeljetek belőlük...), a kínálat a LEGJAVA honlapján.

2020_05_27_025374.JPG

Tovább

Joghurtos túrótorta Mixit müzlivel és liofilizált gyümölcsökkel

Kipróbáltam a Mixit termékeit

Ismeritek a Mixitet? Szuper jó koncepció kimeríthetetlen variációs lehetőséggel: több mint 90 különböző alapanyagból és egyéb összetevőből keverhetünk saját ízlésünkre szabott müzlit, kását és egyéb egészséges nassolnivalót. Választhatunk késztermékek közül, illetve szép számmal szerepelnek a palettán gluténmentescukormentes és vegán opciók is. Ha csak egy termékkategóriát emelhetnék ki, akkor azok talán a liofilizált, azaz fagyasztva szárított gyümölcsök lennének: ropogósak, hatalmasak és nagyon-nagyon finomak. Nem utolsó sorban pedig gyönyörűen mutatnak, szuperül lehet velük díszíteni is.

2020_04_25_024843.JPG 

Tovább

Húsvéti répapite

Gluténmentes, laktózmentes recept*

Az ünnepi készülődés más most, mint az előző években. Igaz, hogy a magazinokba írt receptjeimet idén is hetekkel-hónapokkal korábban megcsináltam (a "privát" húsvéti sonkánk szám szerint a negyedik :) ), de a blogra ezúttal semmiféle "last minute" poszt nem került. Egyrészt azért, mert bízom benne, hogy nem rohangáltok folyamatosan, egy-egy alapanyagért boltba, másrészt pedig azért, mert idén szerintem nem kell elkészülnünk. Otthon vagyunk, nem várunk vendégeket és mi sem megyünk sehova (házi finomságokkal felpakolva), így simán lehet az ünnepi kikapcsolódás része a főzés vagy a sütés. Rohanás, kapkodás és az időre elkészülés terhe nélkül. 

2020_04_11_024515.JPG

Tovább

A helyzet új, a húsvét régi (lesz)

Így telnek a napjaim + az előző évek kedvenc (élesztőmentes) húsvéti receptjei

Sokat gondolkoztam, hogy írjak-e (és ha igen, mit) a kialakult járványhelyzetről. Egyszer neki is fogtam, de már az első pár mondat annyira indulatosra sikerült (nem, egyszerűen nem értem az emberek egy részét, a hozzáállásukat, a reakciókat, az értetlenkedéseket), hogy inkább megnyomtam a törlés gombot. Mára, azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy az első sokk ideje elmúlt. Kialakultak az új rutinok, talán már legtöbben nem úgy kezditek a napot (én sem), hogy félálomban a híroldalakat böngészitek a telefonotokról. Minden élethelyzet más és más, univerzális igazságot én sem fogok tudni mondani. Inkább elmesélem röviden, hogy nálam milyen változásokat hozott az új helyzet, mi maradt, mi nem. 

2018_03_31_007158_1.jpg

Tovább