Amíg M. majdmegpusztul a melegtől, nekem továbbra is a nyár a kedvenc évszakom. A maga jó éretelmében vett harsányságával, telítettségével, a rengeteg intenzív színével, ízével, lehetőségével. Sokan tudjátok rólam, hogy bár szívesen fejlesztek és írok húsos recepteket (és nyugi, főzés közben természetesen kóstolom :), máshogy nem is lehet), a privát életemben alig eszem húst. Nem vagyok deklaráltan vegetáriánus, a húsos ételek minimalizálása mögött sem elvi, sem egészségügyi ok/indok nem húzódik. (Vegán egyébként tuti nem tudnék lenni, ahhoz túlságosan szeretem a jóféle kézműves sajtokat.) Vannak húsos kedvenceim, M.-nek gyakran elkészítem ezeket, és néha 1-2 kanállal vagy éppen villával én is beleeszem. Úgy szoktam inkább fogalmazni, hogy nem húsmentesen főzök (magamnak), hanem olyan ételeket készítek, amelyekbe nem kell hús. Egészen más így, nem?
Nyáron pedig tobzódunk a jobbnál jobb zöldségekben, ilyenkor tényleg zöldséget eszem zöldséggel. Persze ne némi fonnyadt párolt borsóra gondoljatok, rengeteg fűszert használok, gyakran sütöm-pirítom a zöldségeket, mondom, ezekbe az ételekbe tényleg nem kell hús! :)
Ez a recept amolyan padlizsánt padlizsánnal, hiszen ajvárral készült, emellett pedig tök jó példa arra, hogy néhány alapanyagból is lehet klassz dolgokat főzni-sütni, nem kell végeláthatatlan hosszúságú bevásárlólistát írni ahhoz, hogy szuper ételek kerüljenek az asztalra. Egy a kulcs: szezonális, minőségi alapanyagokat válasszatok! Jön tehát a világ egyik legegyszerűbb padlizsános receptje!
Ajvárral sült padlizsán
Hozzávalók (4 személyre):
4 db zsenge padlizsán (együtt kb. 1 kg)
só, őrölt fekete bors
4 evőkanál olívaolaj (sütéshez való)
4 gerezd fokhagyma
10-15 oregánólevél
8-10 rozmaringlevél
kb. 18-20 dkg ajvár (csemege vagy csípős)
A tetejére:
a, verzió: mozzarella sajt, egész padlizsánonként kb. 8-10 dkg szükséges (*hagyományos mozzarella nélkül készítve)
b, verzió: aprított lila hagyma-fekete olajbogyó-bazsalikom "salsa" pici sóval ízesítve
A padlizsánokat megmossuk, hosszában kettévágjuk, majd a vágott felüket kb. fél cm mélyen sűrűn, rácsos mintázatban beirdaljuk. (A zsenge padlizsánt külön nem szoktam besózva álni hagyni, de a nagyobb darabokat mindenképpen érdemes.) Sózzuk, borsozzuk. A padlizsánokat vágott felükkel felfelé sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk.
A megpucolt fokhagymákat lereszeljük, az oregánó- és rozmaringleveleket egészen finomra aprítjuk, az egészet összekeverjük az olívaolajjal. Beecseteljük a keverékkel a padlizsánok felületét, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 10 percet sütjük. Ezután megkenjük a padlizsánokat az ajvárral. Ha teszünk a tetejükre mozzarellát, azt is most vágjuk-tépkedjük rájuk. Mehetnek vissza a sütőbe, 180-190 °C-on további kb. 25 perc kell nekik. Melegen tálaljuk.