Összegyűlt ismét több olyan palacsintareceptem, amit eddig csak az Instagramomra posztoltam, most jönnek egyben a blogra is. A két hajdinás tőlem megszokottan alternatív lisztből készült, az élesztős ebből a szempontból viszont kicsit más: szóba került itthon a "puha" tésztájú palacsinta, M. pedig nem ismerte, neki sütöttem meg klasszikusan, búzalisztből.
Szerintem szuper finom a tésztája: puha, kissé szivacsos állagú, és nyugodtan süthető egy kicsit vastagabbra, úgy is tekerhető marad. A liszt fele vagy akár a teljes mennyiség lecserélhető teljes kiőrlésű lisztre, a tej pedig növényi tejre. Ezúttal "partifalatként" tálaltam.
Sós hajdinapalacsinta
Hozzávalók (4 adaghoz):
25 dkg zsírszegény túró
2 tojás
5 dkg zsírszegény tejföl
fél dl zsírszegény tej
kb. 5 dkg (ha túl híg a massza, plusz 1-2 evőkanál) hajdinaliszt
fél kávéskanál sütőpor
só, őrölt fekete bors
kevés olívaolaj a sütéshez
A túrót villával összetörjük, majd hozzákeverjük a tojásokat, a tejfölt, a tejet, a hajdinalisztet, a sütőport, valamint egy kevés sót és borsot. A masszából egy serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon kis lepényeket sütünk. Melegen és hidegen is finom!
Édes, banános hajdinapalacsinta
Hozzávalók (2 nagyobb adaghoz):
1 túlérett banán
1 tojás
1 evőkanál nádcukor
10 dkg hajdinaliszt
1/2 kávéskanál sütőpor
kb. 1 dl növényi tej
kókuszzsír a sütéshez
A banánt villával pépesítjük, habverővel hozzákeverjük a tojást és a cukrot, majd amikor már egynemű, összeforgatjuk a liszttel és a sütőporral is, végül felhígítjuk a masszát a tejjel. Serpenyőben, kevés felolvasztott kókuszzsíron megsütjük, nekem ebből a mennyiségből 5 (az átlagos amerikai palacsintánál nagyobb) palacsinta lett.
Élesztős tésztájú palacsinta(nyársak)
Hozzávalók (4 adaghoz):
2 tojás
1 csipet só
5 dl langyos tej
25 dkg liszt
1/2 tasak szárított élesztő (vagy 1/4 kocka friss, amit a tejből 1 dl-ben, pici cukorral felfuttatunk)
olívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshez
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket közepesen kemény habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a többi hozzávalóval, végül óvatosan, spatulával beleforgatjuk a fehérjehabot is. 30 percet pihentetjük, majd serpenyőben, kevés felolvasztott kókuszzsíron kisütjük a palacsintákat.
A pihentetett palacsintatésztát nem szoktam hígítani (legfeljebb minimális vízzel), sűrűbb, habosabb állagú, mint a hagyományos palacsintatészta. A serpenyőben a merőkanál hátoldalával vagy egy spatulával a legegyszerűbb elsimítani. Picit többet sül, mint a hagyományos palacsinta, de elronthatatlan: nem törik, nem szakad, könnyen megfordítható.