Csigó Zita gasztroblogja

Édes és sós hajdinapalacsinta, élesztős palacsinta – receptek az Instagramról

2023. május 07. - Csigó Zita

Összegyűlt ismét több olyan palacsintareceptem, amit eddig csak az Instagramomra posztoltam, most jönnek egyben a blogra is. A két hajdinás tőlem megszokottan alternatív lisztből készült, az élesztős ebből a szempontból viszont kicsit más: szóba került itthon a "puha" tésztájú palacsinta, M. pedig nem ismerte, neki sütöttem meg klasszikusan, búzalisztből.

2021_08_23_036536a.jpg

Szerintem szuper finom a tésztája: puha, kissé szivacsos állagú, és nyugodtan süthető egy kicsit vastagabbra, úgy is tekerhető marad. A liszt fele vagy akár a teljes mennyiség lecserélhető teljes kiőrlésű lisztre, a tej pedig növényi tejre. Ezúttal "partifalatként" tálaltam. 

 

Sós hajdinapalacsinta

2021_08_23_036536.JPG

2021_08_23_036535.JPG
Hozzávalók (4 adaghoz): 

25 dkg zsírszegény túró 
2 tojás 
5 dkg zsírszegény tejföl 
fél dl zsírszegény tej 
kb. 5 dkg (ha túl híg a massza, plusz 1-2 evőkanál) hajdinaliszt 
fél kávéskanál sütőpor 
só, őrölt fekete bors 
kevés olívaolaj a sütéshez

A túrót villával összetörjük, majd hozzákeverjük a tojásokat, a tejfölt, a tejet, a hajdinalisztet, a sütőport, valamint egy kevés sót és borsot. A masszából egy serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon kis lepényeket sütünk. Melegen és hidegen is finom!

 

Édes, banános hajdinapalacsinta 

2021_08_09_036194.JPG

Hozzávalók (2 nagyobb adaghoz): 

1 túlérett banán 
1 tojás 
1 evőkanál nádcukor 
10 dkg hajdinaliszt 
1/2 kávéskanál sütőpor 
kb. 1 dl növényi tej 
kókuszzsír a sütéshez 

A banánt villával pépesítjük, habverővel hozzákeverjük a tojást és a cukrot, majd amikor már egynemű, összeforgatjuk a liszttel és a sütőporral is, végül felhígítjuk a masszát a tejjel. Serpenyőben, kevés felolvasztott kókuszzsíron megsütjük, nekem ebből a mennyiségből 5 (az átlagos amerikai palacsintánál nagyobb) palacsinta lett. 

 

Élesztős tésztájú palacsinta(nyársak) 

2023_05_06_000000466.jpg

Hozzávalók (4 adaghoz): 

2 tojás
1 csipet só
5 dl langyos tej
25 dkg liszt 
1/2 tasak szárított élesztő (vagy 1/4 kocka friss, amit a tejből 1 dl-ben, pici cukorral felfuttatunk) 
olívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshez 

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket közepesen kemény habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a többi hozzávalóval, végül óvatosan, spatulával beleforgatjuk a fehérjehabot is. 30 percet pihentetjük, majd serpenyőben, kevés felolvasztott kókuszzsíron kisütjük a palacsintákat. 

A pihentetett palacsintatésztát nem szoktam hígítani (legfeljebb minimális vízzel), sűrűbb, habosabb állagú, mint a hagyományos palacsintatészta. A serpenyőben a merőkanál hátoldalával vagy egy spatulával a legegyszerűbb elsimítani. Picit többet sül, mint a hagyományos palacsinta, de elronthatatlan: nem törik, nem szakad, könnyen megfordítható. 

süti beállítások módosítása