Az a helyzet, hogy nálunk nem megszáradnak a croissant-ok, aztán készül belőlük valami, mert maradékot nem dobálunk ki, hanem igazából azért veszem őket, hogy megszáradjanak. Persze szeretem frissen is egy jó kávé mellé, ezért 1-1 pluszt szoktam még betenni a kosaramba, de a többi könyörtelenül szikkadásra van ítélve.
Édes és sós ételeket egyaránt szoktam készíteni belőlük, például ez a töltött croissant gyakori vendég nálunk, de édesen is szeretem tipikus kenyérpudingként sok vaníliával, krémsajttal, bogyós gyümölccsel.
Hozzávalók (egy közepes méretű sütőtálhoz):
5 db szikkadt croissant
5-10 kocka étcsoki
4 tojás
15 dkg mascarpone
1 vaníliarúd kikapargatott magjai
4 evőkanál cukor
2 dl tej
porcukor, áfonya és ribizli a tálaláshoz
A croissant-okat kettévágjuk, a csoki méretétől függően fél-1 kockát nyomunk mindegyik vágott részébe. A tojásokat habosra keverjük a mascarponéval, a vaníliamagokkal, a cukorral és a tejjel.
A tejes keverékből egy keveset a sütőtál aljába öntünk, erre ültetjük a félbevágott péksütiket. Meglocsoljuk a többivel úgy, hogy a croissant-ok tetejére is jusson. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percet sütjük alufólia nélkül, majd letakarjuk, és további 20-25 perc alatt készre sütjük.
Melegen vagy langyosan, porcukorral meghintve, áfonyával és ribizlivel megszórva tálaljuk.