Jó pár Italia Divina posztot olvashattatok tőlem, és még mindig nincs vége. ;) Ezúttal ismét egy szarvasgombás szósz mellett döntöttem, ez a vargányakrém fehér szarvasgombával. A szósz kipróbálását már nagyon vártam: a vargánya, a fehér szarbasgomba és a tejszín hármasa szuperül hangzik együtt. Amikor kibontottam, elsőre az intenzív szarvasgombaillat jött meg, megkóstolva pedig szerintem az egyik legkomplexebb szósz, amit valaha próbáltam: intenzív vargánya íz, intenzív szarvasgomba íz, az egészet pedig lekerekíti, selymesíti a tejszín.
Mielőtt belecsapunk a receptbe, mutatom az eddigi Italia Divinás posztjaim:
Vaddisznóragu pirított gombával, polentával
Citromos tagliatelle csilivel, garnélával
Gluténmentes paccheri paradicsomszószban
Fekete szépiás tagliatelle serpenyős tintahallal
Arancini szarvasgombás salsával (szarvasgomba 1. rész)
Tapas-tál szarvasgombával felturbózva (szarvasgomba 2. rész)
A szószt crostinikhez, bruschettákhoz, illetve rizottóhoz és húsokhoz ajánlják, ezekkel az ételekkel mindenképpen érdemes kipróbálnotok. Ami nekem első kóstólásra beugrott párosításként, az a mogyoró/kesudió/mandula, ezért sütöttem hozzá házilag egy mogyorós crostini-alapot.
Hozzávalók (1 darabhoz):
5 dkg törökmogyoró
12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
12,5 dkg fehér tönköly búzaliszt
1/2 tasak instant élesztő
4 evőkanál olívaolaj
1 csapott teáskanál só
kb. 1,5-1,7 dl langyos víz
1 üveg Italia Divina vargányakrém fehér szarvasgombával a tálaláshoz
A mogyorót száraz, forró serpenyőben megpirítjuk, majd durvára vágjuk. Közben a kétféle lisztet összekeverjük az élesztővel, az olívaolajjal és a sóval. Gyúrni kezdjük, közben apránként hozzáadagolunk annyi vizet, hogy összeálljon a tészta. Végül belegyúrjuk a mogyorót is, majd megdagasztjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, hosszúkás formát alakítunk ki belőle, ellentétes irányban néhányszor megcsavarjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Addig még pihentetjük, amíg a sütő 200 °C-ra bemelegszik. Tetejét lekenjük egy kevés vízzel, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűlt, felszeleteljük, és a szeletek egyik oldalát megpirítjuk. Megkenjük a szarvasgombás vargányakrémmel, és felcsíkozott újhagymazölddel díszítve tálaljuk.
Szponzorált tartalom: a poszthoz a szarvasgombás terméket az Italia Divina biztosította, köszönet érte!