A scone után a jól bevált gofrireceptemet is az ünnepre hangoltam, tökéletes édes reggelinek vagy uzsonnának. A tésztájába narancshéj és fahéj került, de kipróbálhatjátok mézeskalács fűszerkeverékkel vagy citrom-mák kombinációval is. A tetejére krémes görög joghurtot kanalaztam, került még rá banán és pekándió, végül pedig meglocsoltam juharsziruppal. Még egy jó hír: fehér liszt nincs benne!
A gofri mellé válogattam még 6 édes, adventi hangulatú reggelit is a blog archív receptjei közül. Nyugis reggeleket, reggeliket!
Fahéjas-narancsos gofri
Hozzávalók (4 darabhoz):
2 db tojás
5 dkg cukor(nak megfelelő édesítőszer)
5 dkg olvasztott vaj
20 dkg zabpehelyliszt
1 teáskanál sütőpor
1 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
1 kis tasak (6 g) szárított narancshéj vagy 1/4 kezeletlen narancs lereszelt héja
2 + kb. 1/2 dl tej (vagy mandulatej)
kevés kókuszzsír a gofrisütőhöz
A tojásokat kikeverjük a cukorral és az olvasztott, de már nem forró vajjal. A zabpehelylisztben elkeverjük a sütőport és a fahéjat, a keverékhez adjuk a narancshéjjal együtt, majd fokozatosan felhígítjuk 2 dl tejjel. A gofrisütőt felmelegítjük, kikenjük kevés folyékony kókuszzsírral, és 4 gofrit sütünk a tésztából. (A massza ahogy áll, úgy sűrűsödik, a sütés ideje alatt valószínűleg fel kell majd hígítani a 1/2 dl tejjel.) Melegen a legfinomabb!
Banános-zablisztes amerikai palacsinta
Zabpehelylisztes-almás császármorzsa
Mogyoróvajas-gyümölcsös chiapuding