Nincs augusztus 20. frissen sült házi kenyér nélkül! A tegnapelőtti-tegnapi Insta Storys szavazáson nyert a sós kenyér, mutatom is a receptet! Arra gondoltam, hogy gyors (azaz nem kovászos) és olyan hozzávalókból készülő péksütit hozok, amit akkor is el tudtok készíteni, ha nincsenek nyitva a boltok. Például a hosszú hétvégén. A friss recept mellé pedig még válogattam pár archív kenyérfélét is a blogról.
Fűszervajas bagett
Hozzávalók (2 darabhoz):
35 dkg sima búzaliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 zacskó instant élesztő (vagy fél kocka friss, a vízből 1 dl-rel és egy csipet cukorral felfuttatva)
1 csapott teáskanál só
5 evőkanál olívaolaj
kb. 3-3,5 dl langyos víz
A fűszervajhoz:
12 dkg vaj
1 teáskanál mediterrán fűszerkeverék (én az Italia Divina egyik szuper keverékét használtam)
só (ha a fűszerkeverék nem tartalmaz)
A kétféle lisztet összekeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, majd apránként belecsorgatunk annyi langyos vizet, hogy összeálljon a tészta. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Közben a fűszervajhoz a puha vajat alaposan kikeverjük a fűszerekkel, és 3 részre osztjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, két részre osztjuk. Az egyik darabot vékony téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a fűszervaj harmadával. Feltekerjük hengerré, az illesztést és a végeket összecsípjük, és ellentétes irányban néhányat tekerünk rajta. Hasonlóan elkészítjük a másik bagettet is, egymástól kellő távolságban sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még negyedórát kelesztjük. Ezután a tetejüket lekenjük vízzel, bevagdossuk pár helyen, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Még forrón átkenjük a maradék vajjal. (Ehhez ismét bevagdoshatjuk a bagetteket, és vissza is tolhatjuk pár percre a sütőbe.)
További receptek a blogról
Zabpelyhes bagett
Recept itt!
Rusztikus lepénykenyér (az örök kedvenc)
Recept itt!
Áfonyás-sokmagvas tönkölylisztes cipó
Recept itt!