Csigó Zita gasztroblogja

Halloweeni receptválogatás

3 friss és 3 archív recept

2023. október 30. - Csigó Zita

Kezdem azzal, hogy tudom, sokan idegenkednek a halloweentől. Tény, hogy nem a mi ünnepünk, viszont a hozzá kapcsolódó szokások annyi kreatív kikapcsolódásnak adnak teret, hogy érdemes "nem komolyan venni", és egy kicsit hagyni szárnyalni a fantáziát. Nem beszélve arról, hogy mindenszentek, halottak napja és halloween nem egy napra esik, szerintem ez a kis önfeledt szórakozás csak oldja a nehéz napokat (személyes tapasztalat).

2019_10_30_021325_1.jpg

Leveles sütőtökök 

Maradék sem keletkezik majd, hiába szaggatjuk formára a leveles tésztát, erre is mutatok ötletet! 

2023_10_26_000002754.jpg

Hozzávalók (6 darabhoz): 

A tökökhöz

1 csomag hűtött, sütőpapírra feltekert leveles tészta (27 dkg-os kiszerelés) 

10 dkg natúr, sült sütőtök 

1 kávéskanál cukor(nak megfelelő édesítőszer) - elhagyható 

késhegynyi őrölt fahéj 

1 db tojássárgája a ragasztáshoz és a kenéshez 

fahéjas porcukor a szóráshoz 

A maradékhoz: 

a fel nem használt leveles tészta 

a fel nem használt tojássárgája 

kevés reszelt pecorino/grana padano sajt 

A leveles tésztát kitekerjük, kiszaggatunk belőle 12 db tök formát, majd a felén elosztjuk a pépesített, ízlés szerint cukorral, valamint fahéjjal ízesített sütőtököt. Körben megkenjük a tojássárgájával, majd mindre ráteszünk 1-1 üres, tök formájú tésztadarabot. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a széleket villával összenyomkodjuk, majd a tetejüket is lekenjük tojássárgájával, és megszurkáljuk villával. 

A maradék tésztát kb. 5 részre vágjuk, feltekerjük, a maradék tojássárgájával átkenjük, és megszórjuk a reszelt sajttal. A "rózsákat" szintén a tepsire sorakoztatjuk, majd az egészet 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 16-18 percet sütjük. A rózsák el is készültek, a tökökre pedig jön még egy kevés fahéjas porcukor.

 

Archív recept a blogról: Gombás vega burger 

Recept itt! 

2021_10_31_038126.JPG

 

Citromos bosziujjak

Ez az egyik legismertebb olyan halloweeni süti, ami még sokaknak "ingerküszöbön belül" van, hiszen inkább mókás, mint ijesztő.

2023_10_28_000002764_masolata_2.jpg

A süti alapja egyszerű linzertészta, ami nyugodtan variálható (sőt gyúráskor ételszínezékkel színesre is festhető), mutatok pár példát: 

20 dkg búzaliszt / 12 dkg búzaliszt + 8 dkg zabpehelyliszt / 12 dkg búzaliszt + 8 dkg mandulaliszt 

12 dkg zsiradék (vaj, de érzékenység esetén szuper a növényi margarin is) 

8 dkg porcukor(nak megfelelő porállagú édesítőszer) 

1-2 teáskanál reszelt citromhéj (mindenképpen kezeletlen héjú vagy készen kapható) 

1 db tojássárgája 

piros színű lekvár és mandulaszemek a díszítéshez 

A liszt(ek)ben elmorzsoljuk a hideg, kis darabokra vágott zsiradékot (kézzel vagy aprítógépben), majd hozzáadjuk az átszitált porcukrot, a citromhéjat és a tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ezután folpackba csomagolva mehet egy órára a hűtőbe.

A pihentetett tésztát 20 egyforma méretű darabra osztjuk, egyesével kigömbölygetjük, és rudakat sodrunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a rudakat, egy kávéskanál hátoldalával mélyedést készítünk a "körmöknek", majd bütyköket, ráncokat is kialakítunk az ujjakon.

180 °C-ra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután nincs más dolgunk, mint egy kis lekvárral felragasztani a mandula "körmöket".

 

Archív recept a blogról: Sütőtökös palacsinta 

Recept itt!

2020_10_31_028395_1.JPG

 

Kakaós-tönkölylisztes gofri 

2023_10_29_000002795_1.jpg

Hozzávalók (4 darabhoz): 

2 db tojás 

5 dkg cukor(nak megfelelő édesítőszer) 

5 dkg olvasztott vaj (vagy növényi margarin)

10 dkg sima búzaliszt

10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt 

1 teáskanál sütőpor 

kb. 2,5 dl tej (vagy növényi tej) + pár evőkanál a kakaós részhez 

1 púpozott evőkanál kakaópor + 1 csapott evőkanál fekete kakaópor* 

kevés kókuszzsír a gofrisütőhöz 

A tojásokat kikeverjük a cukorral és az olvasztott, de már nem forró vajjal. A kétféle lisztben elkeverjük a sütőport, a keverékhez adjuk, majd fokozatosan felhígítjuk a 2,5 dl tejjel. Ezután a tésztát 2 részre osztjuk (ha teljesen pontosak szeretnénk lenni, az egyik kb. 2 evőkanállal legyen kevesebb a másiknál). 

*Kakaós rész: a zsírszegény fekete kakaópor cukrászkellékes üzletekből könnyen beszerezhető. Ajánlott hagyományos kakaóporral keverni, általában 2/3 rész hagyományos kakaópor, 1/3 rész fekete kakaópor arány javasolt. Persze ennél a tésztánál kicsit el lehet térni, növelhető a fekete kakaópor aránya, hogy mélyebb színt kapjunk.

A kakaóporokat kevés tejjel simára keverjük, majd a kisebb mennyiségű tésztába keverjük.

A gofrisütőt felmelegítjük, kikenjük kevés folyékony kókuszzsírral, és 4 gofrit sütünk a tésztákból úgy, hogy 1-1 evőkanál segítségével belülről kifelé haladva felváltva tesszük a kétféle tésztát a gofrisütőbe. Sütőtökpürével vagy narancslekvárral tálalhatjuk. 

 

Archív recept a blogról: Pókhálós-szörnyecskés brownie

Recept itt!

2019_10_30_021331_1.jpg

süti beállítások módosítása